Nederlands Kampioenschap 10.000 meter in Gouda

Geen podiumplaatsen voor Hattemers

Het is de Cialfo-lopers Wim de Weerdt (mannen-50) en Jan van Ommen (mannen-35) niet gelukt om een medaille te winnen op het Nederlands Kampioenschap 10.000 meter in Gouda. Wim de Weerdt bleef net buiten de prijzen met een 4e plaats en 36.02.24 min. Jan van Ommen werd 5e met 34.16.75 min. in zijn leeftijdscategorie.

 “Een mindere dag”, zei Wim de Weerdt, die regerend kampioen was op deze baanafstand. Van Ommen kwam zonder al te hoge verwachtingen naar Gouda. Hij had lange tijd zicht op een bronzen medaille, maar in het tweede gedeelte kwam hij iets tekort. Niettemin kunnen beide Hattemers tevreden terugkijken op het voorseizoen. De Weerdt veroverde eerder zilver in Schoorl op de 10 kilometer op de weg. Van Ommen kan terugkijken op drie top-tienplaatsen bij de mannen-35: op de baan, op de weg én op de cross bij de nationale titelstrijd.

Wim de Weerdt is niet iemand die excuses zoekt als de prestaties eens wat minder zijn. Toch is daar alle reden voor. Naast zijn full-time baan als automatiseerder is hij waarnemend brandweercommandant in zijn woonplaats Hattem. Dit slokt vrijwel al zijn vrije tijd op. Hij kwam daardoor minder goed getraind aan de start in Gouda. Alles afwegende wist hij hij dat een podiumplaats moeilijk zou worden. Zeker met de aanwezigheid van de ongenaakbare Aart Stigter, die afgetekend won bij de mannen-50 in 33.15.42 min. op de 10.000 meter. Daarachter ontstond een groepje van zes kandidaten voor de overige twee medailles. De Weerdt had liever een hoger aanvangstempo gehad. “Maar ik was daar vandaag gewoon niet sterk genoeg voor anders was ikzelf wel op kop gaan lopen. Deze prestatie past bij de trainingsarbeid die ik heb gedaan”. Toen eerst Bert van Nunen en daarna Henk van Eck er vandoor gingen kon De Weerdt niet volgen. Op 5000 meter wist de Hattemer dat het een moeilijke missie zou worden. Hij liep halverwege 17.47 min. en dat had minstens een minuut sneller moeten zijn. “Tja, dan maar een houten plak”, zegt hij berustend over zijn ondankbare vierde plaats.

Snelle groenteboer

De wedstrijd bij de mannen-35 kende een vergelijkbaar scenario voor Jan van Ommen. Er was een groepje kandidaten voor de medailleplaatsen, maar de vorm van de Cialfo-atleet was net niet goed genoeg. De 25 rondjes op de baan van AV Gouda vielen Van Ommen zwaar, maar hij kon zichzelf niets verwijten. “Ik heb er alles aan gedaan.” De wedstrijd werd vanaf de start op fraaie wijze gedomineerd door de ijzersterke Edo Baart, de kampioen bij de mannen-40. De Hattemer moest mee in het snelle aanvangstempo en daardoor kon hij later in de wedstrijd niets extra’s. Zijn vierde plaats in de wedstrijd raakte hij aan het einde nog kwijt aan de verrassend sterke Ronald Derksen van AV Veluwe uit Apeldoorn. Daar had Van Ommen niet zo veel moeite mee. Het tweetal is actief voor hetzelfde sponsor-loopteam van Runnersworld. “Ronald liep heel goed. Een knappe tijd, net onder de 34 minuten. Ik denk dat hij wel de snelste groenteboer van Nederland is”, grapte de Hattemer.

Jan van Ommen loopt op 13 mei zijn volgende wedstrijd, de Tien Engelse Mijlen van zijn eigen club in Epe. Wim de Weerdt komt eind mei weer in aktie bij een loopwedstrijd. De twee loopvrienden doen niet mee aan het Nederlands Kampioenschap marathon in het najaar.