Simon Beemsterboer wint 10 EM in warm Epe

Apeldoorner Simon Beemsterboer is niet in topvorm, maar hij is goed genoeg om op simpele wijze de Tien Engelse Mijlen van Epe te winnen in 55.11 min. Dat is gezien de warme weersomstandigheden een mooie tijd. De Cialfo-atleet is tevreden over zijn optreden. Hij heeft trainingsachterstand.

Op trainingsstage in Portugal heeft Beemsterboer in april zijn programma niet kunnen uitvoeren. Het achtervolgende duo Tonnie Stouten van AV Veluwe (57.43) en André Plette (57.55) van AV Isala’96 probeert het wel, maar moet al vroeg in de wedstrijd erkennen dat de zege naar de soepel lopende Beemsterboer zal gaan. “De snelste politievrouw van Nederland”, zoals speaker Henk Borgmeijer enthousiast Jacqueline Rustidge typeert, is ook de snelste vrouw in Epe met 1.02.58 u. Ze is een graag geziene loopster bij regionale wedstrijden. Daarachter volgen Saskia Schutte (AV Cialfo) en Hellen de Vries (AV PEC 1910) met een flinke achterstand. Schutte is 10 seconden sneller als bij de 10 EM in Wapenveld. Hellen de Vries zou graag een nieuwe toptijd lopen, maar dat kon in Epe niet. Beide loopsters staan regelmatig op de podia in de regionale wedstrijden. Zij maken voortdurend progressie.

Het is in Epe geen weer voor persoonlijke- of parkoersrecords. Dat is al snel duidelijk. Met 25-26 graden vindt het loperspeloton het al snel te warm. Wie de stemming in de kleedkamers peilt, hoort al snel dat iedereen wat minuutjes heeft ingeleverd in vergelijking met andere lopen. Er zijn ruim 200 finishers op de langste afstand. Daarmee is de stijgende lijn in deelnemersaantallen doorgezet. Het stratenparkoers van de 16,1 km. is licht heuvelachtig vooral op de Zuidweg nabij het schietkamp in ’t Harde. Het laatste gedeelte gaat naar beneden, maar het lukt de lopers dan vaak niet meer om een gewenste versnelling in te zetten. Enthousiaste reacties zijn er over de fraaie route door de Veluwse bossen.

Tonnie Stouten

Tonnie Stouten van AV Veluwe wordt de winnaar bij de mannen-35. Hij is in het weekeinde nog zeer actief geweest bij de Hardloopvierdaagse in Apeldoorn. Stouten heeft zich ook gewaagd aan ultra-afstanden. Vorig jaar won hij de wedstrijd in Epe. Op het NK-marathon in Eindhoven veroverde hij een bronzen medaille bij de masters-40. André Plette en Tonnie Stouten zijn zeer ervaren lopers die goed kunnen omgaan met de omstandigheden.

Lex Frentz van AV’34 wint de RABO-Tien  Engelse Mijlen bij de mannen-45 met 1.02.31 u en de zege bij de mannen-55 gaat naar Han van Bueren van Scorpio met 1.08.09. Gert-Jan Tichelaar uit Oldebroek is de snelste loper op de 5 km. met 17.43 min. Op donderdag 17 juni organiseert AV Cialfo in Epe een baanwedstrijd voor lopers met 1000 meter, 5000 meter, 10.000 meter en een Coopertest.