Joris van de Meent wint halve marathon in Epe

 

Dolgelukkig is hij met zijn overwinning op de halve marathon in Epe. Joris van de Meent loopt de 21,1 km. in 1.16.22 u. Dat is een verbetering van zijn beste tijd met een paar seconden, maar de atleet van AV De Gemzen uit Heerde weet dat een mooie zege minstens zo veel waard is. Daar geniet hij echt van. Van de Meent pakt zijn kans bij het keerpunt van de tweede afstand. De lopers van de 10 kilometer gaan vanaf de rotonde in Tongeren terug naar de kunststofatletiekbaan. De Gemzen-atleet is vrij plotseling en tot zijn eigen verrassing de eenzame koploper in de wedstrijd van de halve marathon. Zijn voorsprong komt geen moment in gevaar. De Russische Irina Lebendiskaja is de snelste vrouw in Epe met 1.32.12 u.

 

De wedstrijd over 10 kilometer maakt onderdeel uit van het Gelders Looppaspoort. De organiserende vereniging AV Cialfo is blij met een toename van het aantal deelnemers op deze afstand. Jay Sauer (Nijmegen) wint in 33.15 min., voor Niels Staring (Berghem) in 33.43 en Jan Grashuis (Apeldoorn) in 34.49. Snelste vrouw is Manon Mensink uit Arnhem in 39.30 min. Zij is vroeger lang lid geweest van de club in Epe. Haar vader Frank Mensink is ere-voorzitter van AV Cialfo. De Kids Run staat voor het eerst op het programma. De schoolkinderen zijn enthousiast over de kilometer, die op gras wordt gelopen. Het is fris tijdens de wedstrijden, maar de loopprestaties zijn goed. Later in de middag begint het te motregenen en dat is voor de latere finishers op de halve marathon minder prettig. De 21,1 km. is een stratenparkoers richting Tongeren, ’t Harde en Nunspeet met licht geaccidenteerd terrein. Grootste obstakel is de Woldberg, bij het artillerieschietkamp in ’t Harde.

 

Joris van de Meent is in korte tijd een bekend gezicht geworden in de regionale wegatletiek. Hij maakt snel progressie. Vorig weekeinde heeft hij de Klokloop in Heerde gewonnen. In de Amsterdam-marathon loopt hij 2.48.01 u. De atleet kan veel wedstrijden en trainingen aan, maar de afgelopen week heeft hij veel rust genomen. “Ik heb twee keer getraind”, zegt hij in de kantine van de Eper club. Hij kijkt alsof hij dat eigenlijk beschamend weinig vindt, maar bij de halve marathon in Epe pakt het in dit geval bijzonder goed uit. De tweede plaats gaat naar Peter Timmer (Apeldoorn) in 1.17.48 u. en de derde plaats is voor thuisloper Bas van Beek van AV Cialfo in 1.18.06 u. Timmer en Van Beek kennen elkaar goed van de duathlon en de triathlon. Gymleraar Bas van Beek loopt zijn eerste halve marathon in acht jaar. Johan Kats (Daventria) is de winnaar bij de mannen-35 in 1.18.20. Henk Uitslag (AV Cialfo) wint bij de mannen-45 in 1.20.00 u., hoewel de klok op de baan ogenschijnlijk nog niet op 20 minuten staat, als hij het finishdoek op de baan bereikt. De stratenmaker uit Oldebroek levert niettemin een degelijke prestatie. Henk Uitslag staat heel vaak op het podium bij de regionale wedstrijden. Prima uitslagen voor Cialfo-atleten waren er voor Saskia Schutte (2e V35 met 1.33.00 u.) en Jan Witsenboer (1e M55 met 1.33.49 u.). Witsenboer wordt in januari 65 jaar. Hij kan in die leeftijdsgroep mooie successen behalen.