Jan van Ommen toont goede vorm bij Heerderstrand

Vier crossmedaille’s voor AV Cialfo

 

Bij de laatste Gelders-Overijsselse cross van het winterseizoen in Heerde behalen atleten van atletiekvereniging Cialfo vier kampioenschapsmedaille’s. Goud is er voor Jan van Ommen (mannen-35) en Tjibbe de Vries (mannen-50), zilver voor Saskia Schutte (vrouwen-35) en brons voor Ella Bartelds bij de meisjes pupillen-C. De organiserende vereniging AV De Gemzen heeft in het recreatiegebied Heerderstrand mooie rondjes uitgezet. ’s Ochtends is nog gestrooid met geel zand om enkele gladde stroken begaanbaar te maken. De ondergrond is bevroren. En het gras in het start-/finishgebied hoeft niet meer omgewoeld te worden door de crossers met hun spikes; de wilde zwijnen hebben dit al gedaan.

 

Op de lange afstand zijn er duidelijke winnaars. Lindy Burgman (Nijmegen Atletiek) wint bij de vrouwen met 21.58 min. op de 5965 mtr. en Tom van Oorschot (Seven Hills Running Team) met 32.31 min. op de 9820 mtr. De korte cross van de mannen (4910 mtr.) eindigt met een zege voor Michel Kerkdijk (Phanos) in 16.23 min.

Met de laatste cross worden traditioneel de prijzen van het eindklassement verdeeld. Dit keer is in Heerde ook voor het Gelders-Overijssels kampioenschap gestreden. Dit vindt altijd in januari plaats, maar de wedstrijd in Zwolle is afgelast, omdat het parkoers door ijs en gladheid te gevaarlijk was. Bij het Heerderstrand is het goed uitkijken waar gelopen wordt, maar dit levert geen onoverkomelijke problemen op. Het parkoers is relatief snel.

 

Jan van Ommen

 

Hattemer Jan van Ommen van de Eper club heeft in deze maand twee doelen: goed lopen op het Gelders-Overijssels kampioenschap en op het Nederlands kampioenschap indoor 3000 meter voor de masters. De eerste missie is in Heerde geslaagd. Hij wint de wedstrijd bij de mannen-35 en ook het eindklassement van Gelderland en Overijssel. Een trio aan kop van de wedstrijd kan hij niet volgen. “Ik ben niet zo’n  starter. De eerste loper was te snel; de andere twee lopers had ik nog in zicht. Kort voor de twee ronde ben ik wat gaan versnellen. Ja, een beetje zoals Joop Zoetemelk de wielrenner”, lacht hij. “Ik maakte wat tempo en toen liep ik los van de anderen. Dan kun je je terug laten zakken, maar ook doorgaan en dat heb ik gedaan. Het ging vandaag best goed”.  Het Nederlands kampioenschap cross voor de masters in Gilze-Rijen laat hij schieten. Vorig jaar werd Jan van Ommen zevende bij de mannen-35.