Atletiekregio neemt haar verantwoordelijkheid

Zwolle / Apeldoorn - De voorzitters van de atletiekverenigingen uit regio IJsseldelta zaten even met hun oren te klapperen, toen de atletiekunie in het periodieke overleg met een prangende vraag op de proppen kwam: Of IJsseldelta in het weekend van 21/22 februari 2009 misschien de organisatie van de Nederlandse Meerkamp Kampioenschappen Indoor op zich wilde nemen? Gezien het feit dat IJsseldelta een van de best draaiende regio's van het land is, moet deze regio die klus weten te klaren, zo redeneerde men op het bondsbureau.

 

"We voelden ons natuurlijk in onze eer gestreeld," zegt Flevo Delta voorzitter Jan Scheers over het verzoek van de atletiekunie. "Maar aanvankelijk stonden een aantal voorzitters toch wel wat sceptisch tegenover het verzoek van de atletiekunie. Veel verenigingen kunnen de eigen toko net draaiende houden. Ze vreesden, dat er in de regio onvoldoende kader beschikbaar zou zijn om in het benodigde, 100-koppige peloton vrijwilligers te kunnen voorzien." Meteen meldden zich echter diverse vrijwilligers voor een organisatie-commissie. Jan Scheers nam zelf het voorzittersschap op zich. Regio-coordinator Janny Stevens stelde zich beschikbaar als secretaris. En de functie van penningmeester werd opgeeist door Hennie Strunk; de Organisatie Commissie IJsseldelta (OCIJ) was geboren! "Dat er zo snel een volwassen commissie uit de grond gestampt kon worden, nam de laatste twijfel weg bij de voorzitters. Het verzoek van de bond werd unaniem gehonoreerd," glundert Scheers.  

 

Inmiddels is de commissie uitgebreid met Teunis van de Brink van de Gemzen uit Heerde (wedstrijdtechnische zaken) en Frank Koopmans van PEC 1910 uit Zwolle (pr, nevenprogramma). Er ligt een draaiboek, er is een globaal nevenprogramma opgesteld en de leden van de verenigingen zijn geinformeerd. Vrijwilligers die zich aanmelden, strijden ook voor de eigen zaak. Scheers: "We zijn met de atletiekunie overeen gekomen, dat we met de regio een aantal keer gratis gebruik mogen maken van het Omnisportcentrum in Apeldoorn. Verder zal dit project de onderlinge binding in de regio versterken. Daar vaart iedereen wel bij."

 

De afgelopen 10 jaar moest de elite van de atletiek steevast uitwijken naar het Belgische Gent, omdat Nederland een indoorhal ontbeerde. In 2009 wordt het gloednieuwe Omnisportcentrum in Apeldoorn voor het eerst in gebruik genomen voor atletiekwedstrijden. De Atletiekunie kwam daarbij wel voor een probleem te staan. "Omdat de plaatselijke vereniging AV'34 niet alle NK's kan behappen, moesten we op zoek naar alternatieven," vertelt Ronald Veerbeek van de Atletiekunie. Dat men daarbij aan IJsseldelta heeft gedacht, is op zich niet zo vreemd. Veerbeek: "Deze regio excelleert al jaren op gebied van wedstrijden en trainingen. Er is een circuit van baanwedstrijden een circuit van crosswedstrijden en een talentencentrum. Uniek. Voor ons reden genoeg om vertrouwen te hebben in deze organisatie." Naast regio IJsseldelta is regio Rivierenland (Nijmegen en omstreken) bereid gevonden voor de organisatie van het NK junioren. AV'34 neemt zelf het NK-individueel onder haar hoede.