Jan van Ommen uit Hattem is de snelste atleet op de10 Engelse Mijlen (16,1 km.) in Vaassen. De Cialfo-loper gaat met een tijd van 56.21 min. onder het finishdoek door. De Midwinterloop van C,S,V. VIOS wordt traditioneel gehouden op de eerste zaterdag in het nieuwe jaar; dit jaar voor de 24e keer. Het is de derde overwinning op een rij van de Hattemer.

 

Hij is tevreden met zijn zege. “Het gaat al weer beter als met de 10 kilometer in Dronten”, waar hij overigens ook winnaar was. Na een rustige start bevindt Jan van Ommen zich in het gezelschap van Apeldoorner Melchior van de Pol (AV’34) en Wim de Weerdt, ook van AV Cialfo. Op 12 kilometer valt de beslissing als de winnaar een kleine versnelling plaatst. Bij de vrouwen is de eerste plaats ook voor de Eper club. Anne van Schuppen wint met 1.04.00 u.

 

De voetbalvereniging in Vaassen kan tevreden zijn met een deelnemersrecord van ongeveer 450 lopers. Jan van Ommen heeft de indruk dat de afstand van 10 Engelse Mijlen mogelijk iets te kort is. “Dat heb ik van meer deelnemers gehoord”.

De Hattemer heeft echter begrip voor de organisatie. ‘Het is een iets ander parkoers geworden. Normaal wordt in Gortel een lus met een keerpunt gelopen, maar op die plek wordt niet gestrooid. Het is daar erg glad, dus dat kan niet. Men heeft moeten improviseren met een paar rondjes om het voetbalveld’. Met zulke weersomstandigheden en in deze tijd van het jaar kan dat een keer gebeuren, vindt hij. Het is tijdens de Midwinterloop wel oppassen voor gladheid. “Ik heb vaak een beetje langs de rand van de weg gelopen. Daar heb je meer grip”, legt hij uit. Het zijn winterse weersomstandigheden in Vaassen, maar koud heeft hij het niet gehad.

In Gortel valt de beslissing met een korte tempo-versnelling. Zijn loopmaat Wim de Weerdt kan in eerste instantie nog volgen als Melchior van de Pol de aansluiting kwijtraakt. Jan van Ommen hoeft zich niet bovenmatig in te spannen voor de eerste plaats. Apeldoorner Van de Pol (56.53) herstelt zich later in de wedstrijd en wordt alsnog tweede over-all door De Weerdt (57.33) te passeren. Martijn Schakelaar (De Gemzen, 57.47), Bas Mekking (Cialfo, 59.38) en André Pelgröm (Veluwe, 59.43) blijven ook nog binnen het uur. Op de 10 km. zijn er ereplaatsen voor twee Cialfo-atleten. Achter de voormalige middenafstandstopper Marko Koers (36.27) zijn de andere podiumplaatsen voor Harold Sneller (36.52), ook trainer bij de organiserende voetbalvereniging VIOS en Gerard Kroes (38.00). Niels Horstink wint de 5 km. in 18.20 min.