Cialfo-atleet Bas Mekking maakt veel progressie

Prestatieloper Schouten wint Zwolse Bos-halve marathon

 

De wedstrijd van de Zwolse Bos-halve marathon wordt gewonnen door Bas Mekking van AV Cialfo uit Epe in 1.17.33. Hij komt echter niet als eerste over de streep op de baan van AV De Gemzen in Heerde. Dat is namelijk Thijmen Schouten uit Lunteren in 1.16.58 u. Schouten loopt bij de recreanten. De twee lopers zijn nieuwkomers in het regionale circuit van de wegatletiek. Beide atleten hebben in korte tijd veel vooruitgang geboekt. Mekking verbeterde zijn persoonlijk record in één keer met tweeënhalve minuut. De 24-jarige winnaar plaatste zijn versnelling op ongeveer 16 kilometer en hij werd niet meer teruggezien. Hij heeft nog een mooie toekomst als hardloper en misschien kan hij een wedstrijdlicentie aanvragen. Schouten heeft er in ieder geval het niveau voor.

De derde plaats is voor Melchior van de Pol (AV’34) uit Apeldoorn, die bij de mannen-40 wint met 1.17.45. De zege bij de vrouwen is voor Saskia Schutte (AV Cialfo) in 1.31.56 u. Zij komt net als Mekking uit het kleine Ijsseldorp Veessen. Met 4-5 graden en een beetje regen is het goed loopweer in Heerde. Dat is in het verleden wel eens anders geweest met echt winterweer.

 

Nieuw parkoers

De Zwolse Bos-halve marathon is dit jaar voor de 27e keer georganiseerd.

 

Atletiekvereniging De Gemzen heeft het parkoers helemaal aangepast. Traditioneel werden altijd drie ronde’s in het Zwolse Bosgelopen, maar dat leverde vaak problemen op door modder, sneeuw en ijs. In de kleedkamer konden de deelnemers fraaie, heroïsche verhalen vertellen, maar voor de organisatie was het soms rampzalig. In 2007 werd de wedstrijd afgelast vanwege storm. Er lagen te veel omgevallen bomen op het parkoers en losse takken zorgden voor een gevaarlijke situatie. In 2008 waren de paden zo slecht in het bos, dat moest worden uitgeweken naar een alternatief parkoers op de weg. Er werd toen 15 kilometer gelopen in plaats van 21,1 km. De atletiekvereniging in Heerde besloot toen om een geheel nieuwe ronde uit te zetten en officieel te laten meten door de Atletiekunie. Dat is uitstekend gelukt met een fraai, glooiend parkoers over geasfalteerde fietspaden door de bossen richting Wezep en Hattem.

 

Wedstrijdverloop

In Heerde is het al snel duidelijk dat een trio lopers zal gaan strijden voor de eindzege: Thijmen Schouten, Bas Mekking en Melchior van de Pol. Ze hebben een veilige voorsprong op de concurrentie. Apeldoorner Melchior van de Pol is veruit de meest ervaren atleet. Hij heeft moeilijke tijden gekend, maar de AV’34-loper doet bijna altijd mee voor de podiumplaatsen in de regionale wedstrijden. Hij wil op zondag 1 februari de Asselronde lopen in zijn woonplaats.

Als Schouten na een uur zijn kans pakt om de halve marathon te winnen, werken Van de Pol en Mekking samen om hem terug te halen, maar dat lukt niet. “Melchior heeft nog gezegd, dat ik het alleen moest proberen, Sportief van hem. Heb ik gedaan, maar ik durfde ook niet zo goed. Ik wist dat ik een dikke pr zou lopen. Stel je voor dat je verkrampt, dan ben je dat kwijt”, zegt Bas Mekking. In een paar maanden heeft hij zich tien minuten verbeterd op de halve marathon. Bij de City-Pier-City-loopt mikt hij op een tijd van 1.16 u.

Bij de mannen-50 is het Jan de Lange van Start’78, die met grote voorsprong wint in 1.24.18. Bij de vrouwen heeft Saskia Schutte geen concurrentie. Ze krijgt hulp van clubgenoten van AV Cialfo, maar die moet ze laten gaan na steken in de zij. Later herpakt zij zich en finisht toch nog in een acceptabele 1.31.56 u. Door een wintersportvakantie heeft Schutte weinig kunnen trainen. Op de 10 kilometer gaat de winst naar Jan van Ommen uit Hattem in 34.55 min.