Guur, nat weer in Veluwse bossen

Tonnie Stouten wint 10 Engelse mijlen in Epe

Apeldoorner Tonnie Stouten is de snelste loper bij de 10 Engelse mijlen (16,1 km.) in Epe met 55.50 min. Het is zijn vierde zege in deze wedstrijd en de tweede winst op rij. Hij heeft lange tijd gezelschap van zijn clubgenoot Ronald Derksen (55.57 min.), maar in het laatste gedeelte richting sportpark De Wachtelenberg forceert Stouten de beslissing. Op deze regenachtige doordeweekse dag is er onverwacht veel belangstelling om in de Veluwse bossen te lopen. Atletiekvereniging Cialfo telt zo’n 340 inschrijvingen en daarmee is de wedstrijdorganisatiecommissie zeer tevreden. De 10 Engelse mijlen bestaat al sinds de oprichting van de Eper club. Bij de vrouwen wint Hellen de Vries (AV PEC 1910) met 1.04.53 u., voor Polly Nkambi (AV Athlos, 1.05.13 u. ) en Saskia Schutte (AV Cialfo, 1.10.13 u.).

Winnaar Tonnie Stouten van AV Veluwe is niet kieskeurig bij het lopen van afstanden. Afgelopen vrijdag heeft hij nog een snelle 15.49 min. gelopen op de 5000 meter in Utrecht, en na zijn 16,1 km. op dinsdag, kiest hij komende zondag voor een marathon in Hoorn. Die wordt weliswaar in training gedaan, maar het blijft natuurlijk 42,2 km. Alsof dat nog niet ver genoeg is, kan de Apeldoorner ook goed uit de voeten op afstanden langer als de marathon, de zgn. ultralopen.

Guur weer

Wat een mooie mei-avond moet zijn, is in Epe een gure, natte, herfstachtige tocht door de Veluwse bossen. Toch worden er prima tijden gelopen bij de wedstrijd van AV Cialfo. De nummer twee in de wedstrijd Ronald Derksen is allerminst treurig, dat hij de zege is misgelopen. “Tonnie en Ronnie” werken goed samen. De groenteboer heeft een pijnlijke schouder overgehouden aan zijn werk, maar de benen zijn goed. Aan doorzettingsvermogen ontbreekt het niet bij de inwoner van Beekbergen en in het spoor van zijn clubmaatje komt hij tot een goede prestatie met 55.57 min. Slechts één keer is Derksen sneller geweest op de 10 EM. Hij heeft zijn vizier gericht op het Nederlands kampioenschap 10.000 meter bij de masters. Bij de 10 Engelse mijlen in Epe staan er veel masters in de top-tien. Bij regionale wedstrijden is dit niet ongebruikelijk.

De Weerdt is tevreden

Op het heuvelachtige asfaltparkoers via Tongerenseweg-Elburgerweg-Zuidweg en Dellenweg (één grote ronde) zijn er twee duo’s die om de prijzen strijden. Eerst komen Tonnie Stouten en Ronald Derksen van AV Veluwe en daarna komen Wim de Weerdt en Bas Mekking van de organiserende club AV Cialfo. Tot ongeveer 10 kilometer loopt het viertal bij elkaar. De 54-jarige Hattemer Wim de Weerdt is dit jaar zeer goed in vorm. In eigen huis wil hij persé onder de 57 minuten lopen. De veelvoudig kampioen bij de masters laat dat overtuigend zien met 56.25 min. Er zijn in Nederland niet veel 50-plussers, die dit kunnen. Hij wordt hiermee derde in de wedstrijd. “De laatste 5 kilometer ging kop-over-kop met Bas. Net zoals we hadden afgesproken. Vooral de laatste drie kilometer gingen snoeihard. We kwamen nog dichtbij Tonnie en de groenteboer. Ik ben zeer tevreden”, lacht De Weerdt, die Mekking met een seconde achter zich laat. Bas Mekking uit Veessen noteert een nieuw persoonlijk record. “Lekker weer om te lopen”, constateert hij na afloop.

Op de 5 Engelse Mijlen (8 km.) gaat de winst naar Dennis van Lohuizen uit Apeldoorn met 30.30 min. Bij de vrouwen is dit Patricia Seinen uit Zwolle met 36.43 min. Op de 5 km. heeft Simon Visser uit Kampen een grote voorsprong met 17.31 min. De snelste vrouw is Tess Boekema uit Zwolle met 21.48 min.