Spannende laatste etappe bij Hardloop4daagse

Bas Mekking wint 60 kilometer in Apeldoorn

Met een eindtijd van 3.38.51 u. heeft Bas Mekking (AV Cialfo) de 60 kilometer in Apeldoorn gewonnen. Op de laatste dag van het meerdaagse loopevenement is de inwoner van Veessen op overtuigende wijze van de tweede plek naar de kop van het klassement gesneld. Ook een tussenstop met een steentje in zijn schoen kan hem niet tegenhouden. Met een tijd van 1.19.08 u. op de afsluitende halve marathon stelt hij de zege zeker. Hij wint ook over-all de laatste etappe. Zijn voorsprong op de nr. 2 in het klassement Ralph Apeldoorn (DEM) wordt uiteindelijk nog vrij royaal met 2.45 min. Thuisloper Shayne Rookhuyzen van AV Veluwe wordt derde in de eindstand.

Het is de 9e editie van de Hardloop4daagse in Apeldoorn. Het evenement is uniek in Nederland en vergt grote organisatorische kwaliteiten van AV Veluwe. Er zijn veel vrijwilligers nodig om de lopers de goede weg te wijzen in de Veluwse bossen. Alle parkoersen zijn officieel gemeten. Net als in de grote wielerrondes zijn de koplopers te herkennen aan de kleur van het shirt. Ook bijzonder is de tijdloop op 1e Pinksterdag met individuele starts gebaseerd op de tijdsverschillen na eerdere etappe’s.

Tactisch lopen

Al in de eerste etappe begint het tactische steekspel, want bij een meerdaagse wedstrijd is het belangrijk om de krachten goed te verdelen. Bas Mekking is op vrijdag slimmer als vorig jaar, zegt hij zelf. Parkoerskennis helpt op de route richting Hoog-Soeren en De Echoput. “Op 6-8 kilometer is een venijnige klim, die heb ik nu niet onderschat”. De podiumkandidaten voor de 60 km. en de 100 km. zoeken elkaar vrij snel op. Dat is ook het beeld van de andere dagen. De verschillen zijn niet zo groot en het is lastig om een flinke sprong in het klassement te maken of je moet een superdag hebben. Na de eerste dag heeft de Veessenaar een achterstand van 24 seconden op koploper Ralph Apeldoorn van DEM uit Beverwijk. “Dat was vorig jaar bijna vijf minuten”, weet de Cialfo-loper. (1e etappe; 16,4 km., 58.22 min.; 2e plaats). Voor en na de etappe’s staan de kanshebbers gezellig te kletsen, maar in de wedstrijd hebben ze daar natuurlijk geen tijd voor. Het gaat wel om de ereplaatsen. Lopers van ongeveer gelijk niveau lopen tijdens de etappes vaak kilometers lang bij elkaar en dus leren ze elkaar een beetje kennen. Je komt elkaar elke dag weer tegen. Dat is een van de leukste aspecten van een etappewedstrijd.

Blijven drinken

Op de tweede dag krijgt Mekking het gevoel dat hij de eindzege kan behalen en hij wint de etappe in het schitterende natuurgebied van de Loenermark. “Het ging lekker. Ik pakte 4 seconden terug” (2e etappe; 14,6 km., 51.47 min.; 1e plaats). Het is prachtig loopweer tijdens het pinksterweekeinde, maar het is wel vrij warm. “Je moet goed blijven drinken”, weet Mekking. Bij de tijdloop op de derde dag (in Berg en Bos) is het vooral zaak om de positie in het klassement vast te houden. Hij overlegt met zijn trainer hoe hij de race zal indelen. De laatste etappe is immers beslissend met de langste afstand, een halve marathon. Een verschil van 27 seconden kan goed gemaakt worden, die overtuiging heeft Mekking wel. Ook dit is een pittig parkoers richting Asselsche Heide en bekend van de Midwintermarathon. Shayne Rookhuyzen van de organiserende vereniging AV Veluwe ligt voor de afsluitende afstand op de derde plaats met twee minuten achterstand. Dat lijkt veel, maar na drie wedstrijddagen kun je niet zeker zijn van je voorsprong. Bij de 3e etappe, de tijdloop, wordt de Cialfo-atleet 2e op de 8,4 km. met 29.35 min. Alles gaat naar wens.

“Bas heeft hard toegeslagen in de laatste etappe”, zegt zijn trainer Henk Liefers, “Hij heeft iedereen zijn hakken laten zien”. Na een rustige start is het even schrikken als Bas Mekking een steentje uit het profiel van zijn schoen moet peuteren. Hij komt daardoor op een achterstand van 12 seconden van Ralph Apeldoorn. Na zo’n 9 kilometer volgt er een afdaling en daar valt de beslissing op de 60 kilometerIk liep toen zo’n 3.25 minuut per km. en dit bleef tot 12 km zo”. Het bleek dat het verschil snel groter werd. “Ik ben in een goed tempo doorgelopen, maar ontspannen gebleven. Ik wilde energie sparen voor een eventuele come-back van Ralph. Dat laatste gebeurde niet en daarna heb ik rustig de wedstrijd uitgelopen”.