Tiende Van Bank tot Bank op 2 juli

Jackie Laterveer is initiatiefnemer loop

Zaterdag 2 juli wordt in Heerde de tiende editie van de Van Bank tot Bank gelopen. In 2001 stond deze wedstrijd voor het eerst op de kalender. Bedenker van de loop is Jackie Laterveer, oud-triatleet en werkzaam als communicatie-adviseur bij de hoofdsponsor van de Van Bank tot Bank: Rabobank Noordoost Veluwe.

In eerste instantie was het de bedoeling van Wezep naar Heerde te lopen. Dat was ook logisch omdat het toen nog Rabobank Heerde-Wezep was. Het werd echter Epe-Heerde en dat had te maken met enerzijds de spoorwegovergang in Wezep en anderzijds met het feit dat Jackie destijds lid was van Cialfo uit Epe. Met ondersteuning van de Atletiekverenigingen Cialfo en “De Gemzen” zette Jackie gelijk hoog in. Een wedstrijd a la de Zevenheuvelenloop had hij voor ogen.

In 2001 was dus de eerste editie: de deelnemers werden met bussen naar Epe gebracht, waarna het na een rondje om Epe via De Dellen naar Heerde ging. Aan zijn eigen sportcarriëre had Jackie de nodige contacten overgehouden en zo gebeurde het dat de eerste Van Bank tot Bank gewonnen werd door Marcel Versteeg, die toen al vier keer Nederlands Kampioen was op de 5 km en één keer op de 10 km. Het jaar erop kwam de winnaar uit België: Gino van Geyte, nog steeds een topper, ging toen met de bloemen strijken. Inmiddels hadden de Kenianen de loop ook ontdekt en de jaren erna ging de overwinning telkens naar Kenia.

 

Met de loop had Jackie ook voor ogen het niveau van de wegatletiek te verhogen. Daarbij geeft hij de vermaarde triathlon in Stein als voorbeeld: “inmiddels komen een aantal talenten van de nationale selectie van de Triathlonbond uit Stein of omgeving, zij werden geïnspireerd door die grote wedstrijd”, aldus Jackie.

In 2005 stopte Rabobank met de organisatie van de Van Bank tot Bank, vanaf toen kwam de organisatie volledig bij “De Gemzen” te liggen. Rabobank Heerde-Oene-Wezep (nu Rabobank Noordoost Veluwe) bleef de loop echter trouw als hoofdsponsor. Het deelnemers-aantal is inmiddels gegroeid tot boven de 1000 en de deelnemers zijn zonder uitzondering lovend over het schitterende parkoers.

Vorig jaar zag de organisatie zich gedwongen de loop af te gelasten in verband met de warmte, dit jaar dus alsnog de 10e editie. De wedstrijd kent nog steeds een behoorlijk niveau en voor de wedstrijdlopers is er een goed gevulde prijzenpot.

(persbericht AV De Gemzen)