Hattemer is hittebestendig in Breda

Wim de Weerdt (M55) wint nationale titel

Met 26 graden is het ongewoon warm in Breda in het eerste oktoberweekeinde. Maar Hattemer Wim de Weerdt is hittebestendig. Hij wordt nationaal kampioen bij de mannen-55 op de halve marathon. De Cialfo-loper loopt een prima 1.17.43 u. op de 21,1 km. Hiermee is De Weerdt maar liefst 4 ½  min. sneller als de concurrentie in zijn leeftijdsgroep. Paul Barnhoorn (Leiden Atletiek) en Chris Wouters (THOR) worden tweede en derde. “Ja, ik kan wel goed tegen warm weer”, lacht de Hattemer. “In de binnenstad komt er nog een paar graden bij, maar meestal loop ik goed in de hitte”.

Wim de Weerdt is een van de favorieten voor het podium bij de titelstrijd, maar je weet maar nooit wie er aan de startstreep staan. Bij de 26e editie van de Bredase Singelloop gaat hij snel van start. Hij komt in een groepje terecht met de snelste Nederlandse vrouwen: Mariska Kramer, Ilse Pol en de latere Nederlandse kampioene Heleen Plaatzer. “Op zo’n kilometer of zeven ben ik in een eigen tempo gaan lopen”. De ervaren loper heeft dan al lang in de gaten, dat hij op kop loopt in zijn eigen leeftijdsklasse. Dit is ook te zien aan de startnummers. Het parkoers bestaat uit twee grotere ronde’s met relatief veel bochten.

Prima eindtijd

Er zijn 11.700 deelnemers in Breda. De loop past nog maar net in zijn jasje. “Ja, druk is het wel, maar ik heb geen problemen gehad”. Na10 kilometer staat er 35.52 min. op de klok en na15 km. is de doorkomsttijd 54.31 min. De nationale titel op de halve marathon bij de mannen-55 kan hem niet ontgaan. Met 1.17.43 u. blijft hij niet eens zo heel veel verwijderd van zijn beste seizoenstijd (1.17.02, Hattem).

De warmte maakt een snellere tijd onmogelijk en het is ook niet echt nodig om kampioen te worden. “Op 5 november in Epe bij onze eigen halve marathon wil ik sneller lopen. Daarna is er op 28 november het nationale crosskampioenschap voor de masters in Tilburg”, kijkt hij al weer vooruit naar de komende wedstrijden. Dat is een bijzondere situatie. De Weerdt is namelijk dit jaar al crosskampioen bij de mannen-55 geworden, maar de Atletiekunie heeft de wedstrijdagenda aangepast waardoor er in 2011 twee maal een titelstrijd wordt gehouden. De Hattemer kent een zeer succesvol jaar. Hij heeft ook al Europees zilver gewonnen op de halve marathon (1.17.07 u.) in het Franse Thionville.