Cialfo knalt met een klapband naar de 20 km. van Parijs

John Nizau Mwangangi wint de20 km. van Parijs in 58.15 min., ongeveer een minuut boven het parkoersrecord. De Keniaan herhaalt zijn zege van 2010. Cialfo-loper Rob Philipsen doet nog een moedige poging om de kopgroep bij te houden met een razendsnelle start vanaf de brug Pont d’Iena bij de Eiffeltoren. Hij heeft zich optimaal voorbereid door Franse taallessen te nemen. Rob wordt de snelste man in de bus met 1.31.08 u. De Eper club is met een flinke groep (23) atleten en supporters present bij deze grote wedstrijd met bijna 23.000 deelnemers. De lopers krijgen na afloop koek, chocolade, appelmoes (!), water en nog veel meer lekkers. En natuurlijk een hele mooie medaille ! Het is wel uitkijken tijdens de 20 kilometer. Het is glad op de klinkers door de regen, er staan paaltjes waar je ze niet verwacht en je moet wel heel goed Frans praten om langzame lopers/sters te kunnen inhalen. Hierbij een verslag van het gezellige loopavontuur in Parijs. Lees meer over de brancard, de klinkers, de clubrecords, de klapband van de bus en ja, er wordt ook nog hard gelopen ! Plus een analyse van de gelopen tijden door trainer Jaap Kooiman !

Brancard: Goed materiaal

Op zondag 9 oktober staan er 14 Cialfo-lopers/sters in de regen te wachten op de start. Plastic jasjes, overbodige shirts en andere kledingstukken vliegen door de lucht als na ca. 45 minuten wachten de start plaatsvindt. Je kunt springen en dansen op de brug als er een massale warming-up plaatsvindt. Jan Huizinga is dergelijke grote lopen niet gewend. Parijs is dan een goede start ! Een beetje kramp in het laatste gedeelte, maar hij komt goed binnen. Als je de Franse hoofdstad overleeft, kijk je nergens meer van op.

 

 

De meegereisde supporters hebben regenjassen en paraplu’s paraat. Met 14-15 graden is de temperatuur prima. De loopreis met de bus is verzorgd door Gerard ter Beek uit Ootmarsum. Hij voorspelt dat het goed loopweer is en dat blijkt te kloppen. Iedereen komt goed over de finish met goede tijden. Roy van den Broeke (van Reisbureau Roy ) test nog even het materiaal van de brancard als het lampje uitgaat na de eindstreep. Ja, het materiaal voldoet aan de Europese normen en regelgeving, kan hij geruststellend melden.

Uitkijken met die klinkers

De organisatie in Parijs is goed, maar sommige dingen zijn anders als in Nederlandse wegwedstrijden. Zo wordt er gelopen met B-Tag als systeem voor de tijdwaarneming. Het startnummer (dossard) heeft twee strips met een code (je startnummer). Er hoeft dus geen chip in de schoen. Op het startnummer staat je (voor)naam. Voorzover de Fransen het kunnen uitspreken, word je aangemoedigd. “Allez, Nicole ! Allez Anja! Allez Hanneke, Allez Yvonne !”. De mannen worden iets minder toegejuicht. “Ca va? Courage”.

Het wegdek in de Franse hoofdstad is van een mindere kwaliteit. Uitkijken met die klinkers, gaten in het asfalt en ongelijke stoepranden. Door de berm crossen, kris-kras het fietspad en de winkelpromenade nemen om sneller te lopen is ook riskant. Het is behoorlijk druk op het parkoers en de 20 km. van Parijs zit aan de limiet met deelnemersaantallen. Je ziet wel enkele valpartijen. Direct vanaf de start is er een trechter in de weg bij een oplopende straat, ook wel vals plat genoemd. De route kent onverwacht veel stijgingen in het Bois de Boulogne, maar ook langs de Seine (door de vele tunnels). Het parkoers is niet vlak. Op 6-7 kilometer wordt vanaf een brede boulevard (het woord schijnt van het Nederlandse bolwerk afkomstig te zijn, is verteld tijdens de toeristische rondtour) een smal fietspad in het park opgezocht. Opstopping. Bij het lopen kun je je orienteren op tempomakers die vlaggetjes van bijv. 2 uur of 1.50 u. dragen.

Vijf Cialfo-clubrecords

In een veld van meer als 20.000 deelnemers is er snel sprake van filevorming, zodat er soms gewandeld moet worden. Helemaal niet erg. In deze volksloop zijn de tijden minder belangrijk met uitzondering van enkele toplopers. Bij de vrouwen is er een volledig Keniaans podium met Sarah Chepchirch als verrassende winnares in 1.06.07 u. op de 20 km. van Parijs. Zij is minder bekend als de favorietes.

De Cialfo-lopers zijn speciaal naar de 20 kilometer in de Franse hoofdstad gegaan om enkele clubrecords te vestigen. Dat lukt ! In de leeftijdsgroepen: V50, V55, M45, M55 en M60 wordt een tijd neergezet. Wie dat wil verbeteren moet meegaan met een volgende reis. In Nederland zijn de meeste 20 kilometer-wedstrijden omgezet naar een halve marathon (21,1 km.). Er zijn nog wel klassiekers van 20 km.; in Alphen en Sneek-Bolsward-Sneek. In de Parijse hoofdstad houdt de organisatie zich niet bezig met dergelijke bespiegelingen. Er moeten sinaasappels (3000 kg. !) en appels (5700 kg.!) klaargelegd worden op de 4 verversingsposten. Waterflesjes zijn er genoeg, want die worden geleverd door een van de hoofdsponsoren.

Klapband op heenreis en scooterrijder op wegdek

Door de drukte is het lastig om bij je loopmaatje te blijven, maar Rens van der Neut en Yvonne van den Broeke laten zich niet afschrikken. Ze finishen samen in 2.23 u. Het is bijzonder opvallend dat Nicole & Michel deze eindtijd exact hebben ingevuld op de te verwachten eindtijden. Van te voren wordt namelijk een prognose gemaakt. Lopers en supporters schatten wat iedereen ongeveer gaat lopen in Parijs. Tijdens de busreis is daar wel tijd voor.

Oops, een klapband met de bus ! Iedereen is gelijk wakker. Bij Meerkerk moet op de heenreis van bus gewisseld worden. De chauffeur blijft rustig. Hij komt dan ook uit Twente. Nou, dan zullen de inzittenden ook maar rustig blijven. Het loopt allemaal goed af en met ca. 3 uur vertraging kan de heenreis hervat worden. In de Franse hoofdstad wordt nog een scooterrijder geraakt met de bus, maar een goed gesprek en veel armgebaren lost dit verkeersongeval op. Verder zijn er geen ongelukken.

Er is toch wel gelopen ?

Dirk Stevens is een van de lopers met een missie in Parijs. Hij heeft het er niet over gehad, maar hij heeft er stiekem wel op gehoopt: een echt Cialfo-record. Zijn voorbereiding is door drukte niet optimaal geweest en de blaren zijn net op tijd weg, maar voor een clubrecord wil je wel een beetje afzien. Gert “ Kiloknaller” van de Esschert heeft zijn overwinning al binnengehaald voordat de start plaatsvindt. In juni heeft hij 9 oktober 2011 inzijn agenda gezet. De kilo’s zijn weggeknald. Blessurevrij en met -11 kg. op de weegschaal blijkt veel meer mogelijk als loper. We zien hem nog terug in de regionale wedstrijden. Rens van der Neut is de koploper in het kilocalorie-klassement. Hij verbrandt er tijdens de 20 km. ruim 2000 ! Yvonne loopt naast hem om de teller in de gaten te houden. Rens heeft met gezondheidsklachten wat lastige trainingen gehad, maar dit keer gaat het heel goed. Je moet op het goede moment pieken. De lange lopen in de voorbereiding hebben geholpen. Hij komt goed binnen op de Quai Branly aan de voet van de Eiffeltoren. Gesloopt, maar lekker gesloopt.

Trainingskampen in Apeldoorn en Friesland

Roadrunner Gerrit Durberg ziet niet op tegen de kilometers. Hij heeft dit jaar de Rotterdam-marathon gelopen. Makkie, laat hij weten. Laat die Fransen maar kletsen over een zwaar parkoers. De Knobbel bij ’t Harde; dat is pas zwaar. Hans Versteeg heeft op een geheime lokatie een trainingskamp in Friesland gehouden als voorbereiding op deze uitdaging. Een liesblessure is overwonnen. Onder de 2 uur ! En een clubrecord mannen-60.

Arie Otten blijft binnen de veilige marge van vijf minuten verschil met zijn eigen prognose: 1.55 u. Dat is in de middenmoot en 1155e bij de mannen-50. Arie heeft zijn trainingsrondje op het parkoers van de Midwintermarathon in Apeldoorn. Je kunt hem regelmatig zijn lopen op de Amersfoortseweg. Hellingen in Parijs? Trainer Jaap Kooiman heeft zichzelf zwaar overschat en de atleten zwaar onderschat, maar de extra trainingen op woensdagen met lange lopen hebben de lopers/sters zeker geholpen. Hij gaat nu voortaan ook zijn eigen schema’s volgen.

De vrouwen

Het is opvallend hoe nauwkeurig sommige lopers/sters hun eindtijd weten te voorspellen. Hiervoor is een apart podium: 1. Anja Zweekhorst, +1.22 min. boven voorspelde tijd; 2. Dirk Stevens, -1.50 min. sneller als voorspelde tijd en 3. Jan Huizinga, +2.01 boven de voorspelde tijd. Dat is bijzonder knap: 1-2 min. verschil ! Hanneke Philipsen en Nicole Heideman zijn wel heel voorzichtig. Ze hebben hun eigen mogelijkheden zwaar onderschat. Nicole loopt ruim elf minuten sneller.  Hanneke snoept 7 minuten af van de prognose van 2.08 u. Hanneke & Rob Philipsen zijn het snelste lopersechtpaar. Rob is het hoogste geklasseerd (in zijn leeftijdsgroep 114e bij de mannen-50). Hij finisht bij de eerste 10%. Na. plm. 1.52.-1.53 u. op de20 km. is de helft van de deelnemers binnen.

Anja Zweekhorst wordt 176e bij de vrouwen-40, Hanneke Philipsen wordt 192e bij de vrouwen-50, Nicole Heideman wordt 210e bij de vrouwen-40 en Yvonne van den Broeke wordt 454e bij de vrouwen-55. Hanneke en Yvonne noteren Cialfo-records. Anja heeft de volledige steun van het thuisfront, want de kinderen hebben het hele huis volgehangen met spandoeken als mama gaat lopen. De foto’s staan op het mobieltje. Betere motivatie kun je niet hebben. Nicole heeft studie gemaakt van koolhydraten, vetten en eiwitten. Hanneke loopt altijd goed als er veel publiek langs de route staat. De aansprekende grens van 2 uur komt toch nog dichtbij. Zij heeft een flinke bloedblaar op de voet gehad na het verwijderen van een wratje, maar ze is op tijd klaar voor de Parijse looptour. Yvonne is bang dat ze in Parijs moet wandelen. Daarom heeft ze geoefend in de Nijmeegse vierdaagse. Maar het gaat heel goed. Alle lopers/sters hebben in de voorbereiding vanaf augustus wel min of meer problemen in de trainingen gekend, maar uiteindelijk ziet iedereen de Eiffeltoren weer terug na 20 kilometer.

Het toeristische programma is altijd goed gevuld bij de loopreizen van Gerard ter Beek:  Notre Dame, Sacre Coeur, Louvre, Opera, Montparnasse, Arc de Triomphe, Montmartre, Quartier Latin, enz., enz.,  Wat staan er veel bekende gebouwen! Elke dag is er een Tour de Paris. Na de 20 kilometer op zondagmorgen staat ’s middags al een bezoek aan de Champs Elysees in de agenda om de creditcard leeg te maken (als dat al niet gebeurd is in de warenhuizen Lafayette en Printemps). Even wandelen in een van de duurste straten ter wereld; goed voor de spieren. Je kunt er flaneren, flirten en flauwekul vertellen. Carla Bruni, de vrouw van president Sarkozy, is zwanger. Zo hoor je nog eens wat ! En een avenue en een boulevard is niet hetzelfde.

Even 20 min. loslopen op zaterdag in Parc Nanterre voor de spannende dag van zondag. Moet je die witte koppen zien! Zenuwachtig. Spannend! De een is stil; de ander praat meer als anders. Wat gaat het worden op de 20 kilometer? Kleine pijntjes worden gevoeld. En wat vragen ze toch vaak aan de trainer wat ze moeten eten en drinken. Wat moet ik voor kleren aan doen? Korte broek kan toch wel? Een shirt met korte mouwen is toch wel goed? Iedereen gefeliciteerd met de loopprestatie ! Dank aan de supporters! Het is allemaal goed gekomen ! Iedereen heeft een persoonlijke record, behalve … Jaap Kooiman