Bas Mekking heeft goed getraind voor New York-marathon

Nee, ziektes en blessures hebben zijn trainingen niet verpest. Heerdenaar Bas Mekking komt goed aan de start bij de New York City Marathon op zondag 6 november. Je mag hem gerust de snelste kaasboer van de Veluwe noemen. De 34-jarige loper, lid van atletiekvereniging Cialfo in Epe, kan met enthousiasme vertellen over zijn passie voor hardlopen. Hij heeft heel wat uren rondgerend in het natuurgebied De Renderklippen tussen Epe en Heerde. “Maar ik heb ook op straat gelopen. In New York loop je de marathon immers ook op asfalt”.

New York is een prestigieuze marathon, maar het is geen snel parkoers zoals bijvoorbeeld Rotterdam weet Mekking. Een van zijn belangrijkste doelen heeft hij al gehaald. Hij loopt voor het goede doel: Kika (Kinderen Kankervrij). “Ik ben heel blij met de bijdragen. Het streefbedrag van 5000 Euro is al ruim gehaald. De teller staat inmiddels op zo’n 6700 Euro. Super ”.

Geen tegenslag

De lange lopen zijn gedaan en de tempotrainingen op de baan zijn voorbij. Ja, nog één keer 36 km., maar dat is geen schrikbeeld. Zijn trainer Henk Liefers heeft een schema van 16 weken gemaakt. “Dat heb ik goed kunnen volgen. Ik heb zeven keer per week getraind. Het is te combineren met werk en gezin, maar dan moet je geen tegenslag hebben. Het is gelukkig allemaal prima gegaan. Ik heb vaak heel vroeg gelopen. In de voorbereiding heb ik vijf persoonlijke records gelopen in anderhalve maand. Als je goed loopt, wil je meer wedstrijden doen, maar daar moet je mee uitkijken. Het gaat om de trainingen en uiteindelijk de marathon”.

Tijd: 2.39.59 u.

Het is de ambitie van Bas Mekking om in New York onder de 2.40 u. te lopen. “2.39.59 u.”, zegt hij lachend. Hij legt de lat behoorlijk hoog in vergelijking met zijn debuut op de marathon in Berlijn in 2008. “Sindsdien ben ik hard vooruit gegaan. Ik loop 20 minuten sneller op de halve marathon”. De inwoner van Heerde heeft ook de loodzware Jungfrau-marathon in de Alpen gelopen. Zo zwaar is het in New York niet, maar het is ook geen gemakkelijke route. “Het is pittig aan het einde van de marathon in Central Park. Je verliest toch wel 4-5 minuten in vergelijking met een snelle marathon.”

In de halve marathon van Eindhoven lukte het net niet om zijn streeftijd van 1.15-1.16 u. te halen. Kan een keer gebeuren, dat het iets minder gaat, relativeert Mekking. Het gaat om de New York City Marathon op zondag 6 november. Daarna volgt een rustperiode met vervolgens een overstap naar de crossen in de winter. De Cialfo-atleet doet mee aan het nationale crosscircuit.