Edwin Slijkhuis wint gemakkelijk in Epe

De winnaar van de halve marathon in Epe zit rustig op het terras bij het clubhuis te wachten op de prijsuitreiking. Even wat bijpraten in het zonnetje. Edwin Slijkhuis loopt 1.13.13 u. in een solo-race. Ja, het weer is prachtig. Het is zelfs uitzonderlijk mooi herfstweer in het eerste november-weekeinde. En op het gras op het middenterrein is de winnares nog even ontspannen aan het dribbelen. Saskia Schutte van de organiserende vereniging AV Cialfo loopt een persoonlijk record met 1.27.20 u. Weer een paar seconden eraf. “Ik wist het wel”, zegt haar trainer Henk Liefers lachend. Hellen de Vries (AV PEC 1910) wordt tweede met 1.30.25 u. Ze had graag iets harder willen lopen, maar toch een mooie prestatie. Lopers/sters praten vaak en graag over tijden, maar de meeste gesprekken na afloop gaan misschien wel over het weer. Het is een mooie loopdag in de herfst op de Veluwe. De vrijwilligers en parkoerswachten staan lekker in het zonnetje. “Nou, ik heb hier in november ook wel eens in de sneeuw gestaan”, roept een trouwe helper.

Stil is het niet in de Veluwse bossen, want microfonist Henk Borgmeijer haalt alle finishers met enthousiasme binnen. Het maakt hem niet uit op welk niveau je loopt. Hij kijkt wel even in zijn papieren wat je eerder gepresteerd hebt. “Twee minuten sneller als vorig jaar”. Zou de loper dit zelf ook weten?

Het parkoers in Epe is niet vlak. Er zijn wat heuvels en vals plat en de beklimming van “De Knobbel” bij ’t Harde is een kuitenbijter als je je dag niet hebt. Vitalis-loper Slijkhuis zal niet verrast zijn door de route. Hij kent de omgeving, want hij is in Epe geboren. Op familiebezoek pakt hij de halve marathon van AV Cialfo mee. Het is een mooie overwinning bij deze Puur-Najaarsloop. 

Naar Zevenheuvelenloop

Edwin Slijkhuis wint met grote voorsprong. De voor-fietser van de organisatie houdt hem gezelschap, want concurrentie heeft de atleet niet. Nee, een persoonlijk record is het niet. “Bij de Amsterdam-marathon heb ik onlangs de halve gelopen in 1.11.30 u.”  Het parkoers in Epe is ook niet geschikt voor toptijden en de Groninger moet het alleen doen. Het ziet er gemakkelijk uit als hij loopt, hoewel het laatste stuk wat zwaarder is gegaan, zegt hij zelf.

Slijkhuis boekt in korte tijd veel vooruitgang. De begin-twintiger staat inmiddels vaker op het podium. Hij heeft een mooie toekomst in de wegatletiek. Dit jaar heeft hij op de 15 kilometer 49.42 min. (Heerde) gelopen en het ziet er naar uit dat het bij de Zevenheuvelenloop in Nijmegen weer wat sneller zal gaan.

De Weerdt tweede (met val)

Achter de winnaar loopt het duo Bennie Thunker (Isala’96) en Wim De Weerdt (AV Cialfo). De 55-jarige De Weerdt  is iets sneller binnen met 1.18.26 u. Thunker loopt 1.18.42 en hij wint bij de mannen-35. Wim de Weerdt komt bij 6 kilometer ten val als hij op de rand van een fietspad stapt. Er ligt natuurlijk veel herfstblad in de bossen en dan is de ondergrond misschien niet goed te zien. Na afloop heeft de Hattemer wel last van zijn enkel. “Jammer, ik was mooi op schema voor een tijd onder de 1.17 u.”. Eind november gaat hij in Tilburg zijn nationale crosstitel verdedigen bij de mannen-55

Zo’n driehonderd deelnemers lopen 5 km., 10 km. of 21,1 km. bij de Puur-Najaarsloop. Op de 10 kilometer bestaat het podium uit Jan Scheenstra (33.08 min.), Jelmer van Leeningen (34.01) en Joris van de Meent (34.45). Snelste vrouw is Margje Timmerman met 44.54 min. Op de 5 kilometer zijn de eerste plaatsen voor Jeroen Kwakkel (17.52 min.) en Myrna Vonkerman (20.48 min.). Aan het einde van het jaar (30 december) heeft AV Cialfo in Epe een bijzonder loopevenement op de baan, met o.a. een 6 uursloop.