Medailles voor Wim de Weerdt en Jan van Ommen

Regen, plassen en modder bij cross in Epe

Regen, regen en nog eens regen. Het is een echte blubbercross in Epe bij de 5e wedstrijd van de Gelders-Overijsselse crosscompetitie. En echt warm is het ook niet trouwens. Apeldoorner Ruud van der Wal (AV’34) wint de lange cross bij de mannen met 35.14 min. op de 10.000 meter. Bij de vrouwen gaat de zege naar Ilse Pullen (ACO Van Elderen) met 24.33 min. op de 6000 meter. Hiermee worden ze ook de kampioenen van Gelderland en Overijssel. In meer dan 20 leeftijdsgroepen is om de titels gestreden.  De organiserende club AV Cialfo heeft twee medaillewinnaars: Wim de Weerdt wordt eerste bij de mannen-50 en Jan van Ommen wint brons bij de mannen-40:

Het parkoers tegenover het hertenkamp in Epe is veranderd in een modderpoel. De organisatie moet improviseren na de aanleg van een asfaltfietspad. Er liggen takken en bomen op het crossparkoers, maar het lukt om alles in gereedheid te krijgen voor de honderden deelnemers. Vooral bij de pupillen wordt fel gestreden om de eerste plaatsen en een mooie klassering.

 

Goede generale repetitie

Voor de Wim de Weerdt (Hattem) is de wedstrijd in Epe vooral een goede generale repetitie voor het NK-cross bij de masters, dat komend weekeinde plaatsvindt in Hellendoorn. Hij wint aan de Dellenweg met 27.51 min. op de 7500 meter. Bij de mannen-55 wil hij op het Nederlands kampioenschap meedoen om de medaille’s. “Ik had veel kracht. Het ging eigenlijk heel gemakkelijk. Er lag veel water op de paden, maar dat kun je verwachten bij een cross”.  De mannen-50 liepen in Epe drie ronde’s van 2500 meter; de jongere groepen een ronde meer. “Je moet direct vanaf de start de grote zandheuvel over. De eerste ronde heb ik iets rustiger gelopen. In de tweede ronde probeerde ik weg te komen bij Chris Henet. Op een paar heuveltjes vlak voor de derde ronde ben ik gedemarreerd. Chris is later nog weggegleden, heb ik begrepen, dus toen was ik al vrij snel zeker van de overwinning”. De Weerdt had donderdag nog een 5000 meter op de baan gelopen in Zwolle in 17.41 min. Met zijn vorm zit het wel goed, denkt hij zelf. De Cialfo-loper heeft al een hele verzameling medailles van de masters-kampioenschappen. Zoals altijd is hij voorzichtig over zijn eigen kansen. “Die andere lopers in mijn groep, dat zijn taaie rakkers, lacht hij.

Dwars door de plassen

Jan van Ommen geeft de beste samenvatting van de dag: “Het is meer zwemmen als lopen”. En zegt hij: “Wij zijn tenminste nog in beweging, maar ik kreeg medelijden met al die vrijwilligers langs het parkoers, die daar uren staan”. Hij is blij met zijn bronzen medaille bij de mannen-40. In het begin van de week was hij nog geveld door griep. Hij wilde al afzeggen, maar herstelde nog net op tijd. “De conditie is goed. Peter Bruinsma en Paul de Brie waren te sterk. Ik probeerde nog wel dichterbij te komen voor de tweede plek, maar het gat bleef zo’n 100 meter. Maar ik ben best tevreden. Ja, af en toe moest je dwars door de plassen maar dat hoort erbij”. Van Ommen neem niet deel aan de NK-cross. De echte topvorm is er niet, weet hij. “75-80 %”, schat hij zijn huidige niveau.