Cialfo-atleet wint NK-titel met grote voorsprong

Wim de Weerdt wordt crosskampioen-M55

 

Op grootse wijze is Cialfo-atleet Wim de Weerdt nationaal crosskampioen geworden bij de mannen-55 in Hellendoorn. Hij is de eerste, die het bos induikt na het startschot bij manege ’t Oale Spoor. Hiermee slaat hij direct een gat met de concurrentie in zijn leeftijdsgroep. Uiteindelijk heeft hij aan de finish een voorsprong van anderhalve minuut. Hij loopt 33.59 min. op 8770 meter op het prachtige parkoers op de flanken van de Sallandse Heuvelrug. De Hattemer heeft al eens zilver en brons behaald op de cross bij de masters, maar goud heeft hij nu ook in zijn collectie. Op de weg en op de baan heeft Wim de Weerdt veel vaker kampioenschappen gewonnen.

 

In Hellendoorn hoeft Wim de Weerdt zich niet bovenmatig in te spannen. Het is al snel duidelijk dat hij onbedreigd nationaal crosskampioen gaat worden bij de mannen-55. Toch wil hij zich laten zien. Hij is als eerste bij de kuil, een zwaar stuk in het parkoers. De masters hebben vijf jaren-klassen. De jongere mannen-50 moeten dan in de achtervolging maar van zijn eigen leeftijdsgroep-M55 is niemand in de buurt.
De Cialfo-atleet is vaker in Hellendoorn geweest en hij kent het parkoers goed. De route kent geen verrassingen voor hem. In het verdere verloop van de wedstrijd consolideert hij zijn voorsprong. En het is best goed loopweer tijdens de race. “Het valt wel mee met de kou”, aldus De Weerdt.

 

“Zo, die titel is binnen!”

“Zo, die titel is binnen !”, zegt Wim de Weerdt na de eindstreep. “Ik ben wel een van de favorieten, maar het moet eerst maar eens gebeuren. Een mooie dag”, zegt de winnaar. Vorig weekeinde heeft hij al de crosstitel van Gelderland-Overijssel gewonnen in Epe.

Hij heeft zich dit jaar diverse doelen gesteld. De eerste horde is met groot gemak genomen. Op het programma staat dit jaar het Europese kampioenschap op de weg in het Franse Thionville in mei. Hier staan een 10 km. en een halve marathon op het programma. In juni heeft Wim de Weerdt plannen om het Nederlands record bij de mannen-55 op de 2000 meter aan te vallen. “Het moet kunnen als het een beetje meezit. Het staat op 6.08 min.” Daarnaast kijkt hij naar het record op de 10 km. op de weg. Dat wordt wat lastiger, maar onmogelijk acht De Weerdt dit zeker niet. Hij kijkt naar de uitslagenlijst en grapt: “Vandaag had ik ook al 33.59 min. bij het NK-cross”.

 

Met de nationale titelstrijd in Hellendoorn is zijn crossseizoen grotendeels voorbij. De loper wil nu in de trainingen meer nadruk leggen op snelheidswerk. “Rammen op de baan”, zoals hij dat noemt. Samen met Cialfo-trainer Henk Liefers gaat hij het wedstrijdprogramma en de trainingen voor de komende maanden uitwerken. “Ik kan nog veel progressie boeken”. Maar bovenal is hij blij met zijn nationale crosstitel. Dat biedt genoeg motivatie om weer weken lang hard te trainen voor een volgend doel.