Egmond aan Zee

Met Egmond als één van de favoriete vakantie locaties in Nederland heeft de halve marathon van Egmond elk jaar toch een extra aantrekkingskracht. Reeds in het begin van mijn toch wel jonge hardloop carrière heb ik daar in 2009 één van mijn eerste “Halve” gelopen. Wat een publiek en wat een sfeer.. 21 kilometer aanmoedigingen en aandacht.. geweldig. Het hele dorp leeft op.

Op elke 2e zondag van Januari is Egmond aan Zee alleen nog maar bereikbaar met pendelbussen. Om er toch wat meer van te maken zijn we in 2009 en 2011 met het hele gezin alvast op de zaterdag afgereisd. Hier werden we echter geconfronteerd met een ander groots evenement; op de zaterdag voorafgaand aan de “Halve” vindt er namelijk in het pittoreske dorpje de grootste strandrace van de Benelux plaats; de Egmond-Pier-Egmond.. per fiets.

Niet gebruikelijk op een atletiek site.. wel geheel passend in een duursport of duurloop beleving.

Egmond-Pier-Egmond

In totaal deden zaterdag 7-Januari bijna 3.700 ingeschreven deelnemers mee tijdens de 14e editie. Daarmee is AGU Egmond-Pier-Egmond een van de grootste strandracen van de Benelux. De deelnemers hadden te maken met een stevige wind, maar verder waren de omstandigheden op het strand prima.

Mijn eerste race op het strand.. en dat met een ATB die gewoonlijk over de veluwse heuvels raast. Startend in het Cyclosportieve veld, betekent meteen dat je achteraan staat, ook hier hebben nagenoeg alle fietsen strandbanden. Dit zijn banden met weinig tot geen profiel, men wees al naar mijn standaard Rocket Ron en Racing Ralph noppen banden, alleen had ik toen nog niet alle besef waarom. Het eerste gedeelte van Egmond naar de pier van Wijk aan Zee, fijn met wind mee, lekker breed strand, toch nog steeds niet licht fietsen.. dit kwam dus gelijk door de brede noppen banden. Wel was ik zo slim geweest om de luchtdruk behoorlijk te verlagen om niet te ver weg te zakken. Een heel stuk mul zand bij het keerpunt leverde mij zelf een glorie moment op door als één van de weinigen er door heen te kunnen fietsen zonder af te stappen.

 

Egmond20Pier

Inmiddels waren we de eerste mannen die op de terug weg waren al tegengekomen.. Johnny Hoogerland en Laurens ten Dam zijn hier enkele grote namen van. Al kunnen ze niet met de top strandracers meekomen. Hier zie je ook dat de theorie van het waaierrijden werkt, terugweg heeft immers wind tegen.

De route terug gaat ook over het strand, met een klein uitstapje bij Castricum. Hier is echter een behoorlijke bottleneck en moet ik zeker 10 minuten oponthoud incasseren. We gaan namelijk het strand af en op door de normale opgang.. Behalve de vertaging begin ik aardig op te drogen, wat zeer koud aanvoelt, na een dikke 10 km vol tegen de wind in.

 

Van Castricum naar Egmond is niet zo heel ver meer en enkele minuten kan ik ook in een groepje fietsen die goed wisselt in het waaierrijden. Helaas eindig ik toch het grootste gedeelte in de wind.. ja, je hebt domme rijders en wat de fietsers slimme rijders noemen. Hierbij blijk ik dus inderdaad geen luie, maar een domme te zijn. Gelukkig heb ik daardoor wel het idee het echt helemaal zelf te doen.

Geen toptijd, wel zeer tevreden door te finishen op 1u52 op 36km. Hele zware benen en spierpijn in de billen en benen. Nu nog “even” zien te herstellen voor de zondag.

Halve Marathon Egmond

Zaterdag nog zalig genoten met de vrouw, van en met de kinderen op en rond het strand en duinen, ’t was immers winderig echter niet echt koud. Nu nog eventjes lopen..

Zondag opgestaan met lome benen en spierpijn in bovenbenen en nog enigszins trekkende kuiten. Eerst maar eens kijken bij de sporthal en de start van de kwart marathon. Hmm.. een gesponsorde massage stand, zullen we het doen? Anders doen we het ook niet.. nu eens proberen? Nee, laten we nu niet teveel anders dan anders doen, anders weet ik ook niet waarom het goed of minder gaat.

Het dorp (of derp zoals ze zelf zeggen) is helemaal vergeven van de lopers, geweldig! Weer goed weer, zonnig alleen wel windkracht NW 6. Betekent wel wind schuin van achter op het strand..

Na de drempel te hebben overwonnen, lekker gaan inlopen en de spierpijn en vermoeidheid verdween als sneeuw voor de zon. Tsjonge ik heb er zin in.. Egmond lopen in de korte broek, yes.

Eerst 3 kilometer dringend door het dorp en dan het strand op, lekker breed, dus snel het eigen tempo lopen. Bij het 10 km punt gaan we het strand af en de duinen in voor de terugweg. Huh, zag ik de tijd goed? Dit gaat lekker. Volhouden en doorgaan dus. Nu komen wel de zware stukken met duin op en af en open stukken met wind tegen. De moraal blijft hoog, want het kilometer tempo daalt niet en ik blijf mensen inhalen. De laatste klim over de duinen – de Bloedweg – is toch wel zwaar, hier kom je het dorp weer in en is het 20 km punt. De klok staat op 1u24 en dat laatste stuk gaat vanzelf met het enthousiaste publiek, de hoempapa bands en opzwepende DJ’s. Nog 1 klimmetje bij de vuurtoren en dan de boulevard op.. yes, wat een goede tijd en zalig gevoel.

 

Egmond aan_Zee_-_lighthouse_07

In het combiklassement 183e;

183 Cor van Emmerik           Epe                       1:52:29 1:28:14 3:20:43

Volgende keer zorgen om met strandbanden te fietsen en in de voorste startgroepen te komen, dan kunnen we “gewoon” bij de eerste honderd komen ;-)