Oriënteringswedstrijd
6e competitiewedstrijd HOC 7-4-2013

Met een ongehoord groot aantal Cialfo-atleten waren we op deze wedstrijd present. Helaas moesten door verschillende omstandigheden 3 leden afzeggen, maar met een groep van 16 personen waren we zeer goed vertegenwoordigd.

20130407orienteren1

Een aantal leden deed voor het eerst mee. Lude Loman en Geert van der Hulst liepen, samen mat Sam van Emmerik, de route 6, de zgn. 'lintjesloop'. Bedoeling is om, wel met de kaart erbij, een route van lintjes die door het bos loopt te volgen en de posten af te stempelen die je onderweg tegenkomt.

De 'typische' atleten-attitude komt dan bovendrijven; zo hard mogelijk lopen zonder acht te slaan op waar je loopt. Wel een goed begin voor het oriënteren, want hardlopen is de basis, maar daar komt nog het een en ander bij.

Liset van der Hulst was de andere nieuweling. Zij koos ervoor om eerst eens te ervaren wat oriënteren is en liep met Frank een oefenrondje. Hoe doe je dat, oriënteren; hoe hanteer je kaart en kompas en wat staat op de kaart en hoe ziet dat er in het echt uit. Na een rondje van 3 kwartier was haar dat wel duidelijk en kon ze de proef op de som nemen door zelfstandig route 4 te lopen. En dat ging prima, 1 post gemist, maar de rest feilloos aangelopen. Voor Liset is er 'toekomst' in het ol; nu hopen dat ze het leuk vindt.

De andere lopers zijn al 'routiniers', maar vandaag maakten ze kennis met het ol zoals het bedoeld is.

Veel posten in het bos, waarvan de meeste de 'jouwe' niet waren en het dus tijdverlies is als je er heen loopt om te zien of het de jouwe wel is. Heel geconcentreerd lopen, d.w.z. goed je route bepalen was de opgave voor vandaag. Over de paden (meestal om, maar sneller) of dwarsdoor? En waar moet ik dan op letten om de juiste richting aan te houden. Voor de ware oriënteerder had de baanlegger (Juriën Blokzijl) een pracht van een parkoers gemaakt (eh, niet 1, maar 6 !!)

De jeugd (Ella, Bastiaan, Emma en Desi) liepen al snel op een kluitje, omdat het oriënteren veel tijd vroeg en dan valt verschil in starttijden weg. Samen de 'puzzel' van deze lastige route tot een goed einde brengen was dus geen onlogische gedachte.

Eva en Renée liep ook dezelfde route en hadden er beide moeite mee, maar wisten wel alle posten te vinden. Renée was een kleine 4 minuten sneller dan Eva.

Op route 2 hadden we namens Cialfo 4 deelnemers; Gerber en Margrete Loman en Rolf en Robert van der Hulst. Hier was Rolf 1½ minuut sneller dan Gerber en Margrete 10 minuten sneller dan Robert. Familiair gezien: alles in evenwicht.

Tenslotte nog Cor van Emmerik en Frank Mensink op route 1. Gelet op de dreun (10 min. verschil) die Frank in de vorige wedstrijd van Cor kreeg was zijn verwachting laag. Op zo'n korte afstand; 'makkie' voor Cor. Maar er was niet gerekend op de bijzondere baanlegging van deze wedstrijd; wel kort, maar ol-technisch gezien moeilijk (zie kaartje)

Frank was dit keer Cor weer de baas, 120 minuten voor Cor en 73 minuten voor Frank.

(geheime info voor de groep van Henk Liefers; Cor loopt dus 19 min. over 1 km!!)

Deze mooie loopdag werd opgesiert door de zon die doorbrak en het aangenaam maakte (zie foto) en door de cake die was gebakken door Desi en Gerber.

Ik zou zeggen: ga de volgende keer maar mee!!

Uitslagen:

Route 6 (2 km)             Lude Loman                 0.24.34
                                   Geert van der Hulst       0.27.06
                                   Sam van Emmerik        0.29.39

Route 4 (3 km eenv.)     Bastiaan Jong              1.12.17
                                   Emma van Emmerik      1.15.57
                                   Desi van Emmerik        1.18.06
                                   Ella Bartelds                 1.20.09
                                   Liset van der Hulst        1.21.17 (mp)

Route 3 (3 km)              Renée Temmen1.06.45
                                   Eva van der Hulst         1.10.18

Route 2 (4,5 km)           Rolf van der Hulst         1.05.06
                                   Gerber Loman              1.06.40
                                   Margrete Loman           1.28.25
                                   Robert van der Hulst     1.39.38

Route 1 (6 km)              Frank Mensink              1.13.52
                                   Cor van Emmerik          2.00.13

20130407orienteren2