Afgelopen zaterdag was de 2e training oriënteren voor de Cialfo-jeugd. Alle vijf de deelnemers waren ruim op tijd aanwezig, want ze hadden er weer zin in! (zie de foto’s)

De twee thema’s van de training waren: hoe werk je nu met een kompas en kun je een lijn op een oriënteringskaart volgen?

 
20121020-1 20121020-2

 

We begonnen met een warming-up die al veel weg heeft van het begin van een wedstrijd. Namelijk een kaart in je handen krijgen die je pas mag bekijken als het startschot klinkt. En dan zo snel mogelijk weten hoe je de kaart moet houden en wat de richting is waar je heen moet.

Hoe deden we dat in de oefening? We stonden in het midden van het veld, er werd een nummer genoemd, dan kaart omdraaien en proberen als eerste bij de pilon te zijn.
20121020-4
 

20121020-3

Toen de uitleg over het kompas.

Twee dingen goed onthouden; de bovenkant van de kaart en het rode gedeelte van de kompasnaald wijzen allebei naar het noorden. Zorg dat die dus dezelfde kant op wijzen, dan is wat je op de kaart ziet het-

zelfde als dat wat je om je heen ziet.

(hierboven zie je hoe dat moet)

 
Het oefenen met kaart en kompas ging als volgt. Je kreeg een kaart met een lijn vanaf het punt waar je staat naar een plek ergens aan de railing. Draaide je de kaart goed op het noorden (de kaart oriënteren dus!) dan kon je vanaf het midden zien welk kaartje moest hebben; die hingen aan de railing rondom de baan. Op de achterzijde van zo’n kaart vond je een nummer en dan wist je of je goed zat. 

Tenslotte gingen we al ‘echt’ oriënteren, een lijnoriëntatie. D.w.z. het volgen van een ingetekende route op een kaart. Onderweg kwam je posten tegen die je moest noteren. We deden dit in het Bervoetsbos, dat is het bos achter camping De Jagerstee. We deden het in twee groepen en dat ging echt prima!

Bij elk rondje (post) hing een nummer aan de boom; je moest alle nummers in de juiste volgorde weten te vinden. En dan natuurlijk zo snel mogelijk lopen.
Oriënteren is een hardloopsport!
De jongens liepen de route rechtsom, de meiden linksom.
In deze groep zit (oriënterings-) muziek!

20121020-5


De volgende keer, woensdag 7 november om 14.00 uur gaan we verder.
Dan oefenen we nogmaals het oriënteren van de kaart, maar gaan we ook al een echt ol-loopje doen.
Iedereen alleen!!!

 

 20121020-6