Afgelopen weekend was de interland oriënteren. Dat is een wedstrijd waaraan teams deelnemen uit 6 'landen', te weten: Engeland, Frankrijk, Noord-Rijn Westfalen, Vlaanderen, Wallonië en Nederland.
Elk team bestaat uit 14 ploegen (7 leeftijdscategorieën, mannen en vrouwen) van 3 personen. Het Nederlandse team was niet helemaal compleet, en bestond in totaal uit 29 personen, waarvan er 6 van Cialfo waren: Ella, Eva, Renée, Gerber, Rolf en Frank. Als begeleiders waren mee Robert (die ook meeliep in de recreatie wedstrijd) en Christiaan, de vader van Renée.

Op zaterdag was er een oefenwedstrijd (op de Vrachelse Heide, bij Oosterhout) en op zondag was de échte wedstrijd op 't Zand bij Alphen (Chaam). Er werd overnacht in een jeugdherberg bij Oosterhout. 

De Cialfo atleten hebben uitstekend gepresteerd in het erg sterke deelnemersveld.

 

Hieronder de prestaties (met tussen haakjes het aantal deelnemers in de categorie) 

Atleet Zaterdag  Zondag Punten voor
NederlandsTeam
Ella Bartels 14e (missing posts) DNS -
Eva van der Hulst  10e (14) 14 (20) 2
Renée Temmen  13e (14) 16e (19)  2
Gerber Loman 10e (14) 11e (19) 4
Rolf van der Hulst 20e (21) 19e (24) 2
Frank Mensink 8e (15) 20e (25) 0
Robert van der Hulst 19e (21) Missing Posts -

Een aantal foto's om een indruk te geven van hoe het er dan aan toe gaat. In het foto album van Cialfo staat een uitgebreide foto impressie van Christiaan Temmen.

20130309Rolf

Rolf en een concurrent bestuderen de kaart

 

20130309Gerber

Gerber sprint naar de laatste post

 

De uitslag

Het Nederlands team werd 6e en laatste, maar dat is zeker geen schande.

Engeland werd 1e, maar dat land kent ca 120 orienterings clubs, en maandelijks doen er ca 12.000 mensen mee aan oriënteringswedstrijden. Nederland kent ca 400 geregistreerde oriënteerders. 

Hieronder een tweetal kaarten om een indruk te geven van wat er goed en fout kan gaan tijdens zo'n wedstrijd.

De eerste kaart geeft de route van Rolf weer (hij had zijn GPS iets te laat aangezet en daarom begint de lijn pas kort voor post 2)
Hij heeft vrijwel de ideale lijn gelopen tussen de posten. Af en toe langs de paden, maar vaak dwars door het bos, en weinig missers. 

Alleen is zijn lijn nogal 'rood', wat aangeeft dat hij een niet al te hoog tempo had. Door aan zijn tempo te werken (zonder  fouten te maken bij het oriënteren) kan hij zeker hoger eindigen in het klassement.

 

20130310Rolf

Op de 2e kaart zie je hoe Robert heeft gelopen (hij had dezelfde route) en dat ziet er een stuk minder goed uit.
De rode cirkels markeren waar hij heeft lopen 'zoeken' of gewoon verkeerd liep.
Bv. bij post 4 heeft hij lopen zoeken, bij post 10 heeft hij een geweldige omweg genomen naar post 11, en bij de posten 13 en 14 liep hij ook enorm te zoeken. Robert heeft het uiteindelijk opgegeven bij post 14.

 

20130310Robertmarked

Dit soort verschillen bepalen bij oriënteren wie er wint, en wie er in het achterveld eindigt.