Mooie zege Ronald Derksen in Epe

Na 5 kilometer gaat Ronald Derksen naar de kop van de wedstrijd over 10 Engelse Mijlen in Epe. En de winst laat hij zich niet meer afpakken. Het wordt 55.37min. op de 16,1 kilometer. De groenteboer uit Beekbergen heeft zijn krachten goed verdeeld. In een bekeken, regelmatige race blijft hij niet eens zo heel veel seconden verwijderd van zijn beste tijd. Misschien is er met wat meer concurrentie wel wat aan te doen. Bij de Dam-tot-Dam-loop later in het jaar misschien, suggereert de loper van AV Veluwe zelf. Nu komt hij toch alleen te lopen achter de voorfietser en dan is het lastig om een scherpe tijd te klokken. Maar een mooie zege heeft hij wel te pakken.

 

Bij de vrouwen gaat de winst in Epe naar Irene Kalter van AV Daventria uit Deventer met 1.02.39 u. Ze heeft twee minuten voorsprong op oud- Nederlands kampioene Irma Heeren van Athlos-Harderwijk (1.04.23), die weer gevolgd wordt door clubgenote Polly Nkambi (1.05.45).

De 10 EM van atletiekvereniging Cialfo is zo oud als de vereniging zelf, 35 jaar. Het parkoers gaat over geaccidenteerde, geasfalteerde wegen door de prachtige Veluwse bossen richting Tongeren, ’t Harde en Heerde. Op de diverse afstanden is er deze editie een goede deelname met bijna 400 inschrijvingen. Het is prima loopweer met een temperatuur van ongeveer 20 graden, hoewel sommige deelnemers dat vrij warm vinden. De sfeer is goed en gemoedelijk en de lopers hebben er zin in na een paar dagen met echte hoge temperaturen.

Op de halve afstand – 5 Engelse mijlen- is Melchior van de Pol uit Apeldoorn als snelste terug op het sportpark Wachtelenberg met 28.11 min. Bij de vrouwen is dit Patricia Seinen Uit Zwolle met 37.23. Jelmer van Leeningen (Deventer) wint de 5 kilometer in 16.50 min.; bij de vrouwen Kim Wesselink (Apeldoorn) met 22.20 min.

D’r op en d’r over

Het is oud-Epenaar Edwin Slijkhuis van Vitalis, die in hoog tempo weggaat bij de start. Hij loopt gelijk op met de latere winnaar van de 5 km.; Jelmer van Leeningen. Na een paar kilometer slaat Ronald Derksen zijn slag. “D’r op en d’r over”, praat hij in wielertermen. Het is altijd een gok, want je kunt zelf ook de man met de hele grote hamer tegenkomen, maar het pakt goed uit. Derksen heeft nauwelijks verval en loopt vrijwel gelijke tijden op de 5 kilometers. Slijkhuis weet de achterstand binnen de perken te houden. Op 10-11 kilometer lijkt hij er door te zitten, maar dit blijkt niet zo te zijn. De talentvolle loper finisht als tweede in 56.09 min. De derde plaats is voor Johan Kats (Daventria) met 56.42 min. Daarna komt de beste loper van de organiserende vereniging Cialfo; dat is Joris van de Meent met 57.56 min.

Goed jaar voor de groenteboer

Ronald Derksen is bezig in een goed, succesvol jaar. Bij de NK-masters in de Omnisporthal in Apeldoorn heeft hij brons gewonnen op de 3000 meter en op de NK-10.000 mtr. pakt hij zilver bij de mannen-40 in Veenendaal. Met zijn club AV Veluwe wint hij het verenigingsklassement op het NK-cross voor de masters en in de Venloop scoort hij zijn beste tijd op de halve marathon. In Epe heeft hij nog nooit gewonnen, hoewel de atleet een trouwe deelnemer is. Vorig jaar werd de Veluwe-loper tweede. “Ik ben nu sneller”, weet hij. Twintig seconden. En het verschil met zijn persoonlijk record is 15 seconden. “Dat komt ook nog wel dit jaar”. Want de vorm is prima, dat laat hij ook zien in de 10 Engelse Mijlen van Epe.