Vaste rubrieken

Vaste rubrieken

Subcategorieën

Hoofdartikelen

Deze artikelen worden direct aan het hoofdmenu gekoppeld

Oriënteren

Oriënteren bij AV Cialfo

LET OP: Kijk voor meer informatie en verslagen op de volgende weblog: http://olcialfo.web-log.nl/

AV Cialfo gaat oriënteren als een nieuwe activiteit starten voor A-pupillen en D-junioren.

De training start in oktober. De eerste keer tijdens een gewone training; daarna, voor de enthousiastelingen, zijn de trainingen op zaterdagmorgen. Data en tijden worden nog bekend gemaakt, in ieder geval niet op zaterdagen als er crosscompetitie of indoor is. Er zijn geen kosten verbonden aan deze extra trainingen. De training is erop gericht in november/december aan een echte wedstrijd deel te nemen.

Wat is orienteringslopen?

Kort gezegd: oriënteringslopen is zo snel mogelijk een afstand afleggen langs een aantal opgegeven punten. Meestal in het bos waarbij je gebruik maakt van de paden en wegen of dwars doorsteekt om zo snel mogelijk aan de finish te komen. De hulpmiddelen die je daarbij gebruikt zijn een kaart en een kompas.
Oriënteren is in de eerste plaats een echte loop– en wedstrijdsport Het is een sport voor jong en oud, in wedstrijdvorm of recreatief. De lengte van het te lopen parkoers kan zelf gekozen worden, meestal tussen de 3 en 9 km. Ook de moeilijkheidsgraad kun je kiezen. Je loopt voor jezelf en in je eigen tempo. Aan het eind van een wedstrijd kun je dan je tijd en de gekozen route vergelijken met anderen.

De hoofdpunten van het oriënteringslopen zijn: loopconditie, concentratie, kunnen kaartlezen. En dat kan iedereen leren!

De kaart

De kaart is bij het oriënteren essentieel. Op de kaart staan allerlei details die je helpen je weg te vinden. Op dit kaartfragment bv. dicht en minder dicht bos (donker en licht groen), paden (zwarte streepjes), rotsen (zwarte stippen), grasland (oranje) en hoogteverschillen (bruine lijnen). Met behulp van dit soort gegevens kun je goed van post naar post lopen.

 

 

Kompas

Het kompas wordt hoofdzakelijk gebruikt om de kaart zo te houden dat die met de werkelijkheid overeenkomt; dat betekent dat de bovenkant van de kaart naar het noorden moet wijzen. Meer is het niet! Dus niks ingewikkelds.

Meer weten?

Wil je alvast meer weten over oriënteren, bel dan Frank Mensink, 0578-612664 of kijk op de website van de Nederlandse Oriënterings Loop Bond (www.nolb.nl)